Svätomartinská vínna večera dňa 11.11.2011 v Strekove o 18.00

k naším vínam varí šéf z Ostrihomskej Primášskej pivnice - Tibor Jászai

Privítame Vás domácou vínovicou 2011 zo Chardonnay
- na stoloch Vás budú čakať maškrtky : domáci chlieb, domáci syr, maslo a smotana z Pilismarótu + tatarák zo zubáča s čerstvým korením na lyžičkách k tomu, na „zavínenie“, si môžete popíjať Rizling vlašský 2007

  • paštéka z kačacej pečene v náručí tekvice, sprevádzaná strekovským kalkíšom a s ragu z exotických hrozienok k tomu Rizling vlašský 2009
  • estragónová husacia polievka s macesovými guličkami so zázvorom k tomu Veltlínske zelené 2009,
  • hríbom / lievikom trúbkovitým/ a „zúzikom“ plnené husacie stehno v perkeltovej omáčke z červeného vína k tomu Frankovka modrá 2009 – corpus,
  • v masle dusený hovädzí krk s pšeničnou kašou a konfitovanými paradajkami k tomu Svätovavrinecké 2009 – classic,
  • modrým syrom plnená datľa s čokoládovým moussom a orechovou višňou k tomu Pinot noir 2008 – botrytis.

Vstupné 40,-eur
Prihlásiť sa môžete telefonicky na tel.0905649615, 0905723924,alebo
e-mailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript..
Čakajú Vás hostitelia
Zsolt Sütő a Tibor Melecsky

STREKOVSKÉ SOIRÉE - "Na šľachtiteľskej ceste" dňa 14.10.2011, začiatok o 18.00

Diskusný večierok pri káve, víne a grile so šľachtiteľom Ing.Ondrejom Korpásom

Káva sa stala za posledných čias neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Popíjanie kávy spolu s kamarátom alebo obchodným partnerom je už protokolárnou záležitosťoua po dobrom obede aj spoločenskou udalosťou. O káve ale vieme veľmi málo. Pochádza z ďalekých krajín, pri tom skrýva v sebe veľa tajomnosti. Aby sme ju spoznali bližšie, dozvedeli informácie o krajinách, plantážiach, spôsoboch pestovania, prípravy a servírovania, sme pozvali odborníka na kávu, Petra Ondrejku, ktorý je tak zbláznený do kávy ako my do vína.
Veľa sa hovorí o slovenských novošľachtencoch. Ospievajú ich ľudia hľadajúci nové a jedinečné výsledky ľudskej tvorby a zmýšľania vo vinohrade. Jedným z najznámejších šľachtiteľov európskeho významu na slovenskej scéne žije medzi nami. Počúvať ho je vždy poučné a nesmierne zaujímavé.Budeme mať možnosť pýtať sa ho na svoje skúsenosti. Porozpráva nám ako rozmýšľa teraz o živote, a kde sa na svojej „šľachtiteľskej ceste“ nachádza.
Po úvodných 4 druhoch kávy s kombináciou vín a besede s pánom Korpásom, bude variť k naším vínam Miroslav Balla.
Tento mladý kreatívny somelier, poznajúci dopodrobna naše vína, pripraví 4 jedlá z miestnych surovín v jesennom duchu. Nebude chýbať tekvica, hruška či mangalica. Ďaľšie informácie získate počas večere prostredníctvom vašich jazykov a ostatných vašich snímačov materiálnej, či duchovnej povahy.
Aby sme trochu „nabudili“ Vaše senzory, uvedieme názvy chodov :

  • šalát z domáceho syra, rukoly a tekvicových semiačok k tomu Rizling rýnsky 2010 - corpus
  • tekvicová krémová polievka so zapečenou bruschettou a tekvicovým olejom k tomu Rizling vlašský 2009 - classic
  • krkovička a la Lantódi - / krkovička z mangalice s grilovanou zeleninou, redukciou zo Svätovavrineckého a bylinkovým dressingom/k tomu Svätovavrinecké 2008 - classic
  • gratinovaná jesenná hruška s ušľachtilým syrom a domácim gaštanovým krémom k tomu Devín 2009 polosladké zo special collection

Vstupné na tento celovečerný program : 25,-eur.
Záujemcovia prihláste sa prosím do 12.10.2011, do utorka, lebo kapacita našej degustačnej miestnosti je limitovaná.

DRAŽBA STRAŠIAKOV dňa 15.9.2011 v Strekove

V prospech základnej školy sa budú dražiť strašiaky vyrobené žiakmi ZŠ

Je to už 3.ročník tejto skvelej akcie, ktorá je zároveň aj dobročinný akt zo strany vinárov, ktorí kupujú strašiaky proti škorcom.
Deti z každej triedy stoja za vlastnoručne urobenými strašiakmi, predstavia ho a "hecujú" dražiacich, aby za čo najviac "predali" svoju kreáciu. Každý strašiak má svoje vtipné meno a kreativita nemá hranice. Je to ohromná zábava a nie je zriedkavé, že dostanú za jedného aj 20-30,- eur. Je neopisateľná ich hlučná radosť , keď sa dobre vydraží. Zároveň strašiaky sa objavujú vo vinohradoch - ako za starých čias. Pohľad na taký vinohrad, ktorý je strážený proti škorcom takýmto spôsobom je dušu hrejúci.
Školáci potom súťažia v moržovaní kukurice, môžu vyskúšať prešovať hrozno, ich rodičia degustujú vínko a rodina je spokojná. Nie je na zahodenie ani myšlienka viesť deti v duchu zachovania vzťahov k prírode, k vinohradom k hrozne, muštu a koniec koncom aj k samotnému vínu.

Budeme na WineFeste 2011 v Bratislave - 27. máj 2011. - 29. máj 2011

Vyše 400 vín, 65 vinárstiev, 15 krajín - to je najstručnejšia charakteristika najväčšej medzinárodnej ochutnávky vín pre verejnosť na Slovenku, ktorá sa pod názvom Wine Fest uskutoční 27. - 29. mája 2011 v bratislavskej Starej tržnici.

Celé podujatie by malo mať aj edukačný charakter. Do Bratislavy by mali prísť aj zástupcovia jednotlivých vinárstiev, takže bude možnosť s nimi pri ochutnávkach diskutovať. Súčasťou budú aj od odborné semináre a súťaž someliérov.

Slovensko bude zastúpené všetkými vinárskymi regiónmi a 12 vinárstvami. Bude tu napríklad Mrva & Stanko, Karpatská Perla, Janoušek, Strekov 1075, Hacaj. Jedenásť vinárstiev bude z Francúzska, deväť z Talianska a šesť z Francúzska. Medzi špeciality budú patriť vína, ktoré sa dostávajú na španielsky kráľovský dvor - jedno zo šumivých Freixetet a vína z vinárstva Muga, ďalej šampanské Bollinger, ktoré sa pije vo filmoch s Jamesom Bondom, či vína od jednej z ikôn svetového vinárstva austrálskeho Penfolds. To tu bude ponúkať na degustáciu aj najdrahšie víno festivalu, fľaša ktorého stojí 320 eur. Z produkcie vinárstva Gérard Bertrand bude zase možné ochutnať víno z roku 1929.

Podujatie budú spestrovať ukážky tradičnej aj netradičnej sabráže, someliér Robert Nagy bude ukazovať ako sa dá otvoriť fľaša šampanského pohárom, dámskym opätkom, či zmrznutým banánom. K ďalším atrakciám má patriť dražba vín, bude tu prezentácia kávy, čokolády, čajov, hudobné vystúpenia, módna prehliadka a či výstava umeleckých artefaktov.

 

Krátke správy

  • Praha pije víno

    Praha -  27-28. 05. 2016  LINK

  • Gourmet fesztival

    Budapest -  2016. 05. 12-15.  LINK

  • Natura vinum

    Košice -  6-7. 05. 2016.  LINK

  • Víno není víno

    Brno -  29.04.2016.  LINK

  • VinNatur

    Villa Favorita - Taliansko -  9-11. 04. 2016  LINK

  • Vlašáky zo Strekov1075

    Bratislava -  16.03.2016.  LINK

  • Borverseny

    Kürt -  2016. 03. 12. 

  • VinCE Budapest

    Budapest -  3-4-5. 03. 2016 

  • Bor és zongora

    Budapest -  2016. 03. 01.  LINK

  • Olaszrizling szerintünk

    Csopak -  2016. 02. 12-13  LINK

  • 1